Typografie: de kunst van letters met een ego

21 maart 2025

Typografie: de kunst van letters met een ego

Ik ben verzot op typografie! Typografie is meer dan een mooi lettertype kiezen. Het is het geheime sausje dat van chaos orde maakt. Of beter nog: dat zorgt dat je lezer niet gillend wegrent van je tekst. (Tenzij dat de bedoeling is. Dan: carry on.)

Zorgvuldig gekozen lettertypes zijn de helft van het design

Waarom hiërarchie jouw redding is

Stel je een tekst voor zonder hiërarchie. Alles even groot, even vet, even saai. Alsof je een verjaardagskaart van een robot krijgt: “Gefeliciteerd. U bent jarig. Geprogrammeerde groeten.”

Hiërarchie zorgt voor ritme. Voor contrast. Voor overzicht. Je vertelt de lezer waar z’n ogen moeten kijken. Wat belangrijk is, wat bijzaak is, en wat gewoon een flauwe grap is die jij erin hebt gesmokkeld. Zoals deze.

De bouwstenen van typografische hiërarchie

  1. Lettergrootte:groter = belangrijker. Klein maar fijn? Liever niet voor je kopteksten.
  2. Gewicht (bold, light, medium):een stevige kop trekt de aandacht, maar gooi niet alles in het vet – da’s geen buffet.
  3. Spatiëring (tracking) en regelafstand (leading):hier komt het chique jargon om de hoek kijken. Te weinig ruimte en je tekst krijgt het benauwd. Te veel, en het wordt een leegloopfestival.
  4. Contrast:serif versus sans-serif, donker versus licht, strak versus frivool. Maar pas op: te veel contrast en je tekst wordt een typografische kermis.

Structuur: niet alleen voor architecten

Gebruik koppen, subkoppen, tussenkopjes en alinea’s alsof je leven ervan afhangt. (Of in elk geval de aandacht van je lezer.) Een goed opgebouwde tekst leest als een wandelpad met bordjes: duidelijk, logisch, en zonder het gevoel dat je halverwege in een typografisch moeras bent beland.

Type is a beautiful group of letters,
not a group of beautiful letters

Fontcombinaties: geen kwestie van gokken, maar van vakmanschap

Het combineren van fonts is géén kwestie van “ik gooi er wat bij en kijk of het gezellig staat”. Nee, dat is werk voor een geoefend oog. Een grafisch vormgever kijkt naar de x-hoogte, de stambreedte, de karakterbreedte en de visuele harmonie. En nee, dat is geen abracadabra, dat is ambacht.

Een goeie fontcombo voelt aan als een danspaar. Ze ondersteunen elkaar, vullen elkaar aan, en trappen elkaar niet op de tenen. Serif en sans-serif? Kan werken. Twee sans-serifs? Misschien. Comic Sans en Trajan? Alleen als je op zoek bent naar een design-interventie.

En net als bij koken: hoe meer ingrediënten, hoe groter het risico dat je eindigt met een typografische prutpan. Houd het dus simpel. Kies één expressief lettertype en een rustige sidekick. Laat de een shinen en de ander ondersteunen.

Ik combineer fonts zoals een sommelier wijn en kaas, dat mag best even in de verf gezet worden. Dus laat ook dat onderdeel van je opmaak zeker over aan mij.

• Interesse gewekt? Contacteer me voor een gratis kennismakingsgesprek.

In het ondernemerslandschap is niet opvallen hetzelfde als onzichtbaar zijn. Wil jij je ook graag onderscheiden van de rest? Contacteer me voor een gesprek en leer hoe ik jou kan helpen.

Boek je verkennend gesprek

Weet je niet precies wat je nodig hebt? Wil je me eerst even kort leren kennen?

Dat kan tijdens een verkennend gesprek. We maken een half uurtje vrij om elkaar te leren kennen.

Laden...

We gaan de eerste ontwerpen van je nieuwe logo bespreken.

Om samen mijn ontwerpen voor jouw logo te bekijken en te bespreken plannen we een Zoom-meeting zodat ik mijn scherm met je kan delen. Kleine aanpassingen kan ik zo eventueel real time uitvoeren. Hou hiervoor dus zeker een uur vrij.

Gelieve hiervoor minimaal één dag vantevoren een afspraak te maken.

Laden...

We gaan samen jouw project overlopen

Dit doen we via een Zoom-meeting zodat ik mijn scherm met je kan delen.

Kleine aanpassingen kan ik zo eventueel real time uitvoeren. Hou dus zeker een half uur vrij hiervoor.

Gelieve hiervoor minimaal één dag vantevoren een afspraak te maken.

Laden...