Waarom ik mijn bestanden niet zomaar weggeef

19 maart 2025

Waarom ik mijn bestanden niet zomaar weggeef

Het gebeurt regelmatig: een klant vraagt achteraf of ik “even” de bronbestanden wil doorsturen. “Dat is toch gewoon één klik?” Nou, niet helemaal. En ik leg graag uit waarom dat meer is dan een simpele actie.

Waarom ik mijn InDesign-bestanden niet zomaar weggeef (en jij dat ook niet zou willen)

Wat zit er in zo’n InDesign-bestand?

Een InDesign-bestand is niet hetzelfde als een PDF. Het is een bronbestand. Een soort bouwtekening van je ontwerp, met alle details, lagen, stijlen, en instellingen die ervoor zorgen dat je brochure, flyer of magazine perfect in elkaar zit. Wat je op het eerste gezicht ziet, is slechts het eindresultaat – een afgewerkt huis, zeg maar. Maar het bestand? Dat is de hele bouwtekening, inclusief alle geheimen van de architect.

En die architect? Dat ben ik.

Een bronbestand? Wat is dat?

Een bronbestand is het originele, bewerkbare bestand van een ontwerp, tekst of project. Het is de “moeder” van alle versies, waar je nog dingen in kunt aanpassen. Denk aan een InDesign-bestand voor een brochure of een Photoshop-bestand voor een foto. Alles wat je later exporteert (PDF, JPG, PNG) komt hieruit voort. Zonder bronbestand kun je niks meer wijzigen, alleen gebruiken wat er al is.

Het geheim van de chef

Vergelijk het met een chef-kok: je bestelt een heerlijk gerecht, en dat krijg je ook. Maar vraag je na afloop om het precieze recept? Dat ligt iets anders. Niet omdat de chef flauw wil doen, maar omdat dat recept het resultaat is van jarenlange kennis, ervaring en fine-tuning. Het is zíjn handelsmerk, net zoals mijn InDesign-bestanden mijn creatieve handtekening zijn.

Als grafisch vormgever steek ik tientallen uren in het ontwerpen en technisch opmaken van jouw project. Mijn InDesign-bestanden bevatten niet alleen het eindresultaat, maar ook de hele structuur, lagen, stijlen en slimme trucjes die zorgen voor een perfect afgewerkt product. Dat is mijn intellectuele eigendom, net zoals een chef-kok jou het recept van zijn sterrengerecht nooit zomaar cadeau zal doen.

WAT VAN WAARDE IS, VERDIENT RESPECT

Broodroof? Ja, eigenlijk wel

Als ik mijn bronbestanden zomaar weggeef, geef ik ook een stukje van mijn werk weg. Een klant kan dan zelf aan de slag of het door iemand anders laten aanpassen. Het resultaat? Het werk dat ik zorgvuldig heb opgebouwd, wordt ineens zonder mij gebruikt. En daarmee snijd ik mezelf letterlijk in de vingers – en mijn boterham.

Om die reden vermeld ik altijd in mijn offertes dat bronbestanden niet standaard inbegrepen zijn. Wil je ze toch graag hebben? Dat kan natuurlijk, maar tegen een redelijke vergoeding. Want wat van waarde is, verdient respect.

Het is niet “gewoon een bestandje”

Ik snap dat het voor een klant soms niet helemaal duidelijk is. Voor hen is een InDesign-bestand misschien gewoon een technisch iets. Maar voor mij? Het is mijn creativiteit, mijn tijd en mijn vakmanschap in één bestand gebundeld. En dat geef je niet zomaar weg, toch?

Samen verder

Als je een goede reden hebt om de bronbestanden te willen – bijvoorbeeld omdat je zelf vaker kleine aanpassingen wilt doen (ALS je al de juiste software en kennis zou hebben) – laat het weten. We kunnen daar afspraken over maken. Ik werk graag met klanten die mijn werk respecteren en waardevol vinden, en daar help ik je met plezier mee.
Tot die tijd werk ik met liefde aan de mooiste ontwerpen voor jou, terwijl ik mijn recepten geheim houd. En zeg nou zelf: die chef-kok houdt het ook leuker zo.

Dus, zomaar weggeven? Dat zou hetzelfde zijn als mijn expertise gratis uitdelen – en dat kan ik mezelf (en mijn boterhammen) niet permitteren.

• Interesse gewekt? Contacteer me voor een gratis kennismakingsgesprek.

In het ondernemerslandschap is niet opvallen hetzelfde als onzichtbaar zijn. Wil jij je ook graag onderscheiden van de rest? Contacteer me voor een gesprek en leer hoe ik jou kan helpen.

Boek je verkennend gesprek

Weet je niet precies wat je nodig hebt? Wil je me eerst even kort leren kennen?

Dat kan tijdens een verkennend gesprek. We maken een half uurtje vrij om elkaar te leren kennen.

Laden...

We gaan de eerste ontwerpen van je nieuwe logo bespreken.

Om samen mijn ontwerpen voor jouw logo te bekijken en te bespreken plannen we een Zoom-meeting zodat ik mijn scherm met je kan delen. Kleine aanpassingen kan ik zo eventueel real time uitvoeren. Hou hiervoor dus zeker een uur vrij.

Gelieve hiervoor minimaal één dag vantevoren een afspraak te maken.

Laden...

We gaan samen jouw project overlopen

Dit doen we via een Zoom-meeting zodat ik mijn scherm met je kan delen.

Kleine aanpassingen kan ik zo eventueel real time uitvoeren. Hou dus zeker een half uur vrij hiervoor.

Gelieve hiervoor minimaal één dag vantevoren een afspraak te maken.

Laden...