Papier speelt een cruciale rol bij de uitstraling van je drukwerk. Tegenwoordig is er zeer veel keuze. Je zou door het bos de bomen kwijt geraken. De juiste keuze is echter heel belangrijk, want deze is bepalend voor het effect dat je wenst. Ik leg je kort de voornaamste eigenschappen uit, zodat jij voor jouw drukwerk de juiste papiersoort kunt kiezen!
Het grams gewicht?
De eerste keuze die je moet maken is die van het gewicht. Niet van de dikte, want een dikker papier is niet persé zwaarder dan een dunnere uitvoering. Het grams gewicht (of de grammage) is de benaming voor de massa per oppervlakte van het papier. Dit wordt aangegeven in ‘grams’ g/m2 (gram per vierkante meter). 80 grams papier weegt dus 80 gram per vierkante meter. Je kan dit omrekenen door het gewicht te delen door de lengte en breedte van het papier.
Voorbeeld: je velletje papier van 210 mm x 297 mm (=A4), weegt 4,99 gram.
Het grams gewicht bedraagt: 4,99 gram / 0,297 meter / 0,210 meter= 80 g/m2.
Als het papier een laag gramgewicht heeft (bv 80 g/m2) is dit een dunne soort die wij bijvoorbeeld vaak gebruiken in onze printer thuis. Een papiersoort van 400 g/m2 is dik en stijf en bijgevolg niet makkelijk te vouwen.
Hoe dunner het papier hoe goedkoper. Dat klinkt logisch. Maar hoe dunner het papier, hoe doorzichtiger het ook is. Dus voor drukwerk op beide zijden kan het gebeuren dat je de ene zijde ziet doorschijnen op de andere. Dat is natuurlijk niet aangeraden. Kies je papiersoort dus altijd in functie van je ontwerp.
Coated of uncoated?
Er zijn eindeloos veel papiersoorten en grammages, maar ze zijn allemaal coated of uncoated.
> Coated Papier
Coated papier wordt ook wel gestreken papier genoemd en heeft een ‘gesloten’ oppervlakte. Papier kan aan één kant of aan beide kanten voorzien worden van een coating. Zo’n coating noemt men een strijklaag en daarom spreken we ook wel eens van gestreken- of ongestreken papier. Door papier onder invloed van warmte, druk en wrijving als het ware te strijken, ontstaat er een matte of glanzende laag. Je kunt door middel van een coating onder andere de uitstraling (gladheid en glans), bedrukbaarheid en kleur beïnvloeden. Het grootste verschil schuilt hier in de kleurkracht (het effect van drukinkt op de ondergrond); hoe groter de kleurkracht, hoe beter en scherper de kleuren van je ontwerp worden weergegeven. Coated papier is door de hoge dichtheid uitermate geschikt voor drukwerk op hoge resolutie, zoals bijvoorbeeld magazines of kunstcatalogi. Foto’s en teksten worden zo het scherpst gedrukt en kleuren zien er levendig uit.
> Uncoated Papier
Het uncoated (niet gestreken) papier heeft daarentegen een ‘open’ structuur waardoor de inkt meer wordt geabsorbeerd. Deze soort heeft 20% meer inkt nodig, terwijl er 50% minder kleurtinten kunnen worden weergegeven. Dit papier voelt enigszins ruw aan en is makkelijk te beschrijven. Het is dus uiterst geschikt voor enveloppen of briefpapier.
Deze keuze voor coated of uncoated papier is louter persoonlijk en heeft geen effect op de kwaliteit van het drukwerk op zich, enkel op de intensiteit van de kleuren.
De keuze van het juiste papier vormt de essentie van goed drukwerk.
Wil je zelf ervaren hoe een papier aanvoelt of wil je zien hoe het drukresultaat kan verschillen tussen de verschillende kwaliteiten?
Dan moet je zeker even surfen naar de website van zwartopwit. Daar kan je een doosje met papierstalen aanvragen. Door dit stalenpakket maak je kennis met hun uitgebreid standaardaanbod. Ze selecteerden enkel de béste papieren die garant staan voor een hoge drukkwaliteit. Met aandacht voor hun duurzaam productieproces en een voorkeur voor papieren gemaakt van gerecycleerde vezels.
Dit stalenpakket kan je gewoon gratis laten bezorgen via de post. Hoe leuk is dat!?
Sometimes the worst thing is having too many choices.
Het formaat?
Voor de maat-aanduiding van drukwerk wordt meestal gebruik gemaakt van gestandariseerde formaten. Deze maten worden aangeduid met een letter-cijfer combinatie. In Europa gebruiken we meestal A-maten. Je kent absoluut het A4-formaat. In het algemeen kunnen we stellen dat hoe hoger het nummer bij de A, hoe kleiner het papier wordt.
Let op: afmetingen worden altijd aangeduid in mm.
Let op: we noteren steeds breedte x hoogte.
Speciale duurzame papiersoorten
Tegenwoordig vinden meer en meer papiersoorten hun oorsprong in duurzaamheid. Er wordt er met veel zorg gewerkt aan milieuvriendelijke gerecycleerde en opnieuw recycleerbare papiersoorten. Deze speciale nieuwe papiersoorten zijn niet alleen ecologisch, ze zijn bovendien vaak super mooi om te zien!
• Graspapier
Zoals de naam al voorspelt, is graspapier deels gemaakt van ‘gras’. Gras als grondstof gebruiken is een relatief nieuwe techniek die steeds meer opduikt. Het is een papiersoort waarbij grasvezels zijn toegevoegd aan de cellulose en vulstoffen. Het gras op zich vervult voornamelijk een visuele rol in het papier; het heeft een heel natuurlijke uitstraling door de zichtbare grasvezel. De ecologische voordelen zijn ook niet van de minste: je kan gras meermaals per jaar oogsten, bij de verwerking zijn er geen chemicaliën nodig én het vraagt minder water en CO2-uitstoot.
• Stropapier
En als je hier het vermoeden hebt dat stropapier is gemaakt van stro heb je ook gelijk. Tot 50% van de grondstof bestaat uit stro, aangevuld met nieuwe FSC® gecertificeerde vezels. Ga je er met je vingertoppen overheen, dan lijkt het echt alsof je stro aanraakt. Het heeft dezelde voordelen als graspapier. Want ja, stro is gedroogd gras.
• Groeipapier
Papier dat groeit? Nou, in zekere zin, maar niet zoals je zou denken! Groeipapier is eco-papier gemaakt van 100% afbreekbare materialen. Het is een handgeschepte variant wat naast papier ook zaden van planten bevat. Bijvoorbeeld kleine bloemzaadjes of zaadjes van kruiden. Als je het groeipapier in een pot met aarde plant of buiten uitstrooit, composteert het papier en blijven de zaden achter. Hieruit groeien de bloemen of kruiden. Het bijzondere aan groeipapier is dat de bedrukte boodschap na ontvangst niet de papiercontainer in hoeft maar uit kan bloeien tot een bloem. Bloemen maken mensen gelukkig, een volle papiercontainer hoogstwaarschijnlijk niet.
Twijfel je over de juiste papiersoort voor jouw brochure, magazine of ander drukwerk of? Neem dan zeker contact op met je drukker. Hij geeft je graag deskundig advies, en dan ben je zeker van het allerbeste resultaat. Win-win!