Netwerken. Waarom zou je?

4 januari 2021

Netwerken. Waarom zou je?

Ik hou ervan om nieuwe mensen te leren kennen. Netwerken is voor mij een manier om leuk met mensen om te gaan en veel te leren. Ik ben zo´n type dat met iedereen een gesprek kan aanknopen en graag met anderen meedenkt. En omdat ik zelf eerlijk ben over wat me bezig houdt, denken anderen vaak ook met mij mee. Ook dat is netwerken.

Wat is netwerken?

Netwerken is het leggen en onderhouden van contacten die je verder kunnen helpen in je werk en je privéleven. Enerzijds. Anderzijds, dat netwerk is er niet alleen voor jou, het is de bedoeling dat ook de anderen er profijt van hebben. Netwerken is geven en nemen. Dus jouw rol is ook het helpen van mensen in je netwerk. Het aanreiken van nuttige informatie en nieuwe contacten. Je helpt elkaar verder.
De basis van een goed netwerk is vertrouwen. Het doel is het delen van kennis, informatie en contacten.

Nieuwe mensen bieden nieuwe mogelijkheden, inzichten en ervaringen

Hoe meer mensen je kent des te opener je blik op de wereld wordt. Wanneer je alleen omgaat met mensen in jouw sociale kring beperk je jezelf en je zaak. We zijn sociale wezens. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met een groot netwerk doorgaans gelukkiger zijn dan mensen met een klein netwerk. Logisch, een groot netwerk zorgt voor diversiteit. Daardoor kan je met je ideeën en vragen terecht bij verschillende mensen. Bedenk dat mensen in je netwerk nu, maar ook later heel goed ‘van pas’ kunnen komen.

Hoe meer mensen je kent, des te beter kan jij je keuze maken als je een expert nodig hebt voor een opdracht in je eigen zaak. Bovendien is het makkelijker om je eigen dromen te verwezenlijken als je contacten hebt die invloedrijk zijn en je steunen. Iederéén is belangrijk. Contacten van contacten kunnen ook weel voor je betekenen. Wie weet krijg je daardoor wel die leuke opdracht of klant!

In principe is iedereen die je kent of gekend hebt én die een positieve indruk van jou heeft, je netwerk. Je vrienden, familie, oude klasgenoten, docenten, sportvereniging, (oud-)collega’s… Je netwerk is groter dan je denkt. Bovendien hebben mensen uit jouw netwerk zelf ook weer een netwerk. Zo kun jij je netwerk dus telkens weer uitbreiden door gebruik te maken van contacten van anderen.

Een goed netwerk betekent meer invloed

Voor een groot deel heb je natuurlijk zelf in de hand hoe je reputatie zich ontwikkelt. Maar aangezien je reputatie draait om hoe anderen jou zien ben je in grote mate afhankelijk van je netwerk. Wanneer veel mensen je aardig en professioneel vinden, ontwikkel je een sterke reputatie. En een goede reputatie is een soort kracht die deuren voor je opent. Wanneer bekend is dat jij zo aangenaam bent om mee te werken, heb je een voorsprong. En daarvoor hoefde je niets te doen.

Wanneer veel mensen je mogen is het eenvoudiger om je visie te verspreiden. Je hebt dus meer invloed. Mensen zijn eerder bereid om je te helpen met je plannen of met je samen te werken als ze je aardig vinden. Deze positie kun je gebruiken om aandacht te vestigen op je bedrijf en dat uit te bouwen. Je hebt met een groot netwerk niet gewoon ‘macht’, maar wel een betere positie in de maatschappij. Een goed netwerk zorgt voor een sterke reputatie die zich verspreidt terwijl jij lekker met een drankje op een terras zit.

The currency of real networking is not greed but generosity

Bouwen aan je netwerk gaat vaak vanzelf

In je werk en privé ontmoet je steeds nieuwe mensen en daarmee bieden zich telkens nieuwe mogelijkheden aan. Netwerken kan eigenlijk overal en altijd. Je kan de maandelijkse “Open Coffees” bezoeken in gans Vlaanderen, of je aansluiten bij een netwerk van professionals zoals bv Join In of Voka of andere organisaties. Maar ook volgende gelegenheden zijn bij uitstek geschikt:

  • Congressen en seminars
  • Bedrijfsrecepties
  • Feestjes (oppassen dat je niet alléén maar over je werk zit te praten)
  • Opleidingen en workshops

5 tips voor het onderhouden van je netwerk

  1. Netwerk het liefst met mensen met wie je het goed kunt vinden. Dit zorgt er ook voor dat je elkaar begrijpt in wat je nodig hebt. Wees dan ook open en oprecht in je interesse in anderen.
  2. Zorg ervoor dat je een goede naam hebt en houdt. Verwijs bijvoorbeeld geen mensen door naar jouw contacten als je twijfelt aan hun motieven of aan hun expertise.
  3. Denk bij netwerken over lange termijn. Misschien kun je nu niets met een contact, maar blijk je over een jaar een vraag te hebben waar dit contact je mee kan helpen.
  4. Bedank mensen die iets voor je hebben gedaan de volgende dag met een kaartje, mailtje of telefoontje.
  5. Waardeer het als je van iemand een tip krijgt, ook al kun je er zelf niets mee. Misschien kun je een ander er blij mee maken. Vertel dat ook aan de tipgever. “Het is niet exact wat ik kan leveren, maar ik denk dat een vriend(in) daarvoor de perfecte persoon is. Is het goed als ik dit aan hem/haar doorgeef?”

Wat moet je willen/kunnen om goed te netwerken?

  • Luisteren
  • Sociaal vaardig zijn
  • Jezelf inleven in een ander
  • Kunnen adviseren
  • Een brede interesse hebben
  • Hulpvaardig zijn

Nieuwe contacten leggen van thuis uit

Tegenwoordig zijn fysieke netwerkevents niet meer zo voor de hand liggend. Dat is jammer. Daarom begon Frédéric Paulussen in maart 2020 aan het begin van de Belgische lockdown met het telenetwerk concept. Frédéric is portretfotograaf voor ondernemers en bedrijven. Hij voelde de nood die er heerste aan netwerken in het algemeen, en aan contact in het bijzonder. Daarom zette hij dit netwerk op.

Wanneer het jou past

Met het telenetwerk concept spreek je af op de dagen dat jij wil en kan met andere ondernemers. Via telefoon of videocall, het is maar waar jij je het beste bij voelt, (of hoe je haar erbij ligt die dag).
Sinds mei ongeveer neem ik hieraan deel. Ik heb al veel ‘nieuwe’ mensen leren kennen. De gesprekken zijn meestal interessant en bij sommigen is er echt een klik ontstaan waardoor we al hebben afgesproken voor een life ontmoeting wanneer het weer kan. Gesprekken van ruim een uur zijn geen uitzondering. Maar de duur bepaal je gewoon zelf.

 

Heb jij nog leuke netwerktips? Bezorg ze me zeker. Bedankt alvast!

In het ondernemerslandschap is niet opvallen hetzelfde als onzichtbaar zijn. Wil jij je ook graag onderscheiden van de rest? Contacteer me voor een gesprek en leer hoe ik jou kan helpen.

Boek je verkennend gesprek

Weet je niet precies wat je nodig hebt? Wil je me eerst even kort leren kennen?

Dat kan tijdens een verkennend gesprek. We maken een half uurtje vrij om elkaar te leren kennen.

Laden...

We gaan de eerste ontwerpen van je nieuwe logo bespreken.

Om samen mijn ontwerpen voor jouw logo te bekijken en te bespreken plannen we een Zoom-meeting zodat ik mijn scherm met je kan delen. Kleine aanpassingen kan ik zo eventueel real time uitvoeren. Hou hiervoor dus zeker een uur vrij.

Gelieve hiervoor minimaal één dag vantevoren een afspraak te maken.

Laden...

We gaan samen jouw project overlopen

Dit doen we via een Zoom-meeting zodat ik mijn scherm met je kan delen.

Kleine aanpassingen kan ik zo eventueel real time uitvoeren. Hou dus zeker een half uur vrij hiervoor.

Gelieve hiervoor minimaal één dag vantevoren een afspraak te maken.

Laden...